1 Mayıs 2014 Perşembe

Biliyor Muydunuz?


Taslak yazılarım arasında bir yazı buldum bugün, Kadınlar gününün ertesi gününde yazmak için yeltenmişim, sonra da vazgeçmişim bu yazıyı. :) Onu paylaşayım dedim; günün anlam ve önemi üzerine paylaşılmayacak gibi değil çünkü... :)

Yazım şöyle;

" Dün haberlerde bahsedilmesi üzerine tam olarak öğrendiğim bir olay var. 1857 yılında ABD'nin New York kentinde kadın dokuma işçileri daha iyi çalışma koşulları isteyerek bir tekstil fabrikasında greve başlamış. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, ardından da yangın çıkmasıyla, olay işçilerin katliyle sonuçlanmış. Fabrikanın önüne kurulan barikat sebebiyle çoğu kadın olan 129 işçi can vermiş. 

- Bu olay sebebiyle, Kopenhag'da 1910 yılında toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlenmiş. Daha sonra da, 1975'te Birleşik Milletler tarafından Dünya Kadınlar Günü Olarak ilan edilmiştir. 
(Tarihler ve olayın ayrıntılarıyla ilgili bilgiyi,Vikipedi sayfasından aldım. Daha fazla bilgi için devamını burada bulabilirsiniz... "


Bunun şimdiyle ne alakası var diye sorabilirsiniz tabii. Bugün 1 Mayıs. Bir tek bu olay değil, Dünya üzerinde birçok emekçi var. Ve iş kazaları sonucu hayatını kaybeden sayısı ise ülkemizde çok fazla. Avrupa'da 1., Dünya'da da 3. sırada olduğumuz söyleniyor iş ve işçi kazalarında... Ve ne yazık ki işçi'ye verilen değerimiz hayli az. Oysa grev de, çalışmak da ve yapılan iş karşısında emeğinin karşılığını istemek de haktır... Türkiye'de üzgünüm ki; 1 Mayıs da özel gün değil, devlet tarafından özel gün kabul edilememe gibi bir anlam altında kutlanılma çabasıyla geçiriliyor. Benim dışarıdan gördüğüm durum böyle...

Sadece kutlama adı altında halkım bir yerde buluşmak istiyor, "Orası olmaz." diyorlar. Sonra gün geliyor, 1 Mayıs oluyor; Ve tüm halkımız yine böyle bir günde, gerek yol kapatmalardan, gerek polis ve vatandaş arası çatışmalardan, işine de geç kalıyor, gideceği yere de... Bugün yine tablo bu durumdalardı ne yazık ki...


Neyse diyeceğim şu ki; Ülkemde; İşçisinden, tüm emekçi halkıma kadar, değer kıymet bilerek yaşanacak ortamın sağlandığı günleri yaşamayı diliyorum. (Bu arada Türkiye'mde ne kadar çok ummalarımızla ve dilemelerimizle geçiriyoruz, özeliyle geneliyle günlerimizi...)

Fiziken çalışandan beyinen çalışan işçisine, emekçi annesinden, emeğiyle tüm çalışanlara; işine ve mesleğine değer veren tüm çalışan veya çalışmayan halkımın İşçi Bayramı Kutlu Olsun...

Gün bitmeden şunu da ekleyeyim; Bugün aynı zamanda Regaip Kandili... Böyle bir günde, gerek hayatımız ve gerek ülkemiz için edilen tüm dualarımız da kabul olsun inşallah. Daha güzel günlere erişebilmek dileğimle... Allahım cümlemize, sağlık-mutlulukla beraber sevdiklerimizle güzel ömürler nasip etsin... :)

Not; Nasıl giriş yapabilirdim yazıma bilemiyorum. Taslaklarımdaki yazılarımı ayıklayayım derken, üstteki alıntıyı buldum. Sonrasında da bu yazı çıktı. :) Tüm okuyanlara selamlar... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...