5 Ocak 2021 Salı

2020'de Okuduğum Kitaplar - #2020deOkudum

 

2021'in ilk yazısı, 2020'de okuduğum kitaplar olsun istedim. 2020'de yazmak üzere hazırladığım bu yazıyı yazamadım, sonra üsteleyip kendimi de zorlamadım... Sonuç olarak, 2021'in 5. gününden "2020'de Okuduğum Kitaplar" yazımla merhaba diyorum. Varsın 2021'de bir önceki senenin son notlarıyla başlasın... :)


Bir sene öncesinden daha az kitap okudum ama bahanelerime sığınmayacağım bu sefer. Okuyabilirdim, daha fazla da okuyabilirdim ama "böylesi uygunmuş belki de" diyorum şimdilerde... Bir önceki seneden 10 kitap daha az olmak üzere, 2020'yi 33 kitap okumuş olarak bitirdim. Ama okuma eylemi "Kasım" ayı haricinde hep devam etti bunun yanı sıra. Benim de istediğim buydu ya zaten... O sembolik okuma sayıma erişebilmek için kitap okumaya devam etmek istiyordum ve istediğimi başardım...

Üstteki kolajda 2020'de okuyup da en sevdiğim kitaplar arasına giren kitaplarım bulunmakta; Ben Kirke, Kleopatra'nın Kızı, Patasana, Bin Ömrüm Olsa ve Düşle İnan Yaşa gibi... Her biri yazıldığı türün en iyisiydi benim için... Aşağıda sıraları geldiğinde birkaç küçük not bırakmak istediğim diğer kitaplarla beraber, bu kitapların da takıldığım noktalarına ufaktan değineceğim... :) 

O zaman bu sene yine tutturmak istediğim sembolik kitap okuma sayımı yineleyeyim ve kitaplarımdan bahsedeyim. 2021'de okumak istediğim kitap sayısı yeniden 50! Ulaşana kadar 50... =) Okumak istediğim pek çok kitap var, bu 50 sayısı o yüzden var biraz da zaten. Hepimize bol okumalı bol yazmalı bir 2021 diliyorum...   


2020’de Okuduğum Kitaplarım;



1.) İtiraflarım – Tolstoy (Zeplin Kitap)

2.) Polyanna – Eleanor H. Porter (İş Çocuk Klasikleri)

3.) Yeraltından Notlar – Dostoyevski (Can Yayınları)

4.) Ben Kirke – Madeline Miller (İthaki Yayınları); Fantastik mitolojik bir kitaptı. Bu kitaba kadar "Ben Kirke"ün hikayesine hiç rastlamamıştım. Hani o içimizdeki başarısız, toplumdan dışlanan, "herkesin başarılı olduğu dünyada, bir tek biz başarısızmışız gibi yargılanan kesim var ya!" onların sesi gibi bir kitap... 2021'de de okunmasını tavsiye ettiğim güzel bir fantastik macera romanı. Madeline Miller'ın yeni mitolojik kitabını da bu sene (2021) okumayı istiyorum... :)

5.) Kalbimin Can Mayası – İclal Aydın (Artemis Yayınları); Üç Kız Kardeş'in hikayesi bitti mi, bitiş böyle mi olmalıydı, İclal Aydın'ın her bir kitabı birbirine gerçekten bağlı mı? Bu hikayeden önce başka bağlantı kitapları da mı var ki? diye düşüncelerle okuyup, sonrasında da "güzel vakitler geçirtti!" dediğim bir kitaptı. Üç Kız Kardeş'in devam kitabı idi Kalbimin Can Mayası. 2021'de yeni bir kitap okuyabiliriz gibime geliyor... Hayırlısı.

6.) Dualar Kalıcıdır – Tuna Kiremitçi (Mona Roman)


7.) Tarihi Hoşça Kal Lokantası – Şermin Yaşar (Doğan Kitap)

8.) Anne Frank’ın Hatıra Defteri – Türkçe Söyleyen: Can Yücel (Türkiye İş Bankası Yayınları – Modern Klasikler Dizisi_91)

9.) Kırmızı Şemsiyeli Kız – Susan Meissner (Arkadya Yayınları); Arkadya Yayınları ile son 3 senedir garip bir bağ oluştu aramızda. Her sene en az iki veya üç kitabını okur oldum resmen. Son aldığım üçlüden elimde kalan son kitap ve okuduğum son kitap da bu oldu. Diğer ikisini hediye etmiştim sevdiklerime. Kırmızı Şemsiyeli Kız'ın hikayesi de hepsinden ayrıydı, önceki sene okuduğum diğer iki kitabın yanı sıra... Öneririm kesinlikle. Arkadya Yayınları'ndan diye de değil sadece. Susan Meissner'in kalemi çok güzeldi, netlikle hatırlıyorum işte... =)

10.) Poyraza Çare – Daniel Glattauer (Pencerenin Kuzey Rüzgarı) (Destek Yayınları)

11.) Poyraza Çare 2 – Daniel Glattauer (Dalgaların Yedincisi (Destek Yayınları)

12.) Yarım Kalan Bir Türküdür Sevgi – Sevim Kahraman (Destek Yayınları)

13.) Başkalarının Hayatı – Amy Grace Loyd (Beyaz Baykuş Yayınları – Destek Grup); 2020'nin okuduğum en garip ve en "ne okudum ben, neden ya!" dedirten kitabıydı! :) Neyse ki okuyup bitirdim zorlayarak da olsa, yarım bırakmadım ama! 


14.) Kumdan Hayaller – Dorothea Benton Frank (Pegasus Yayınları); 2020'nin en çekirdek tarzında kitabı idi! Çok ama çok güzel bir kitaptı ama kitap boyunca başrole duyduğum tatlı bir sinirle okuduğum garip de bir kitaptı. Neyse, tatlı bir kendini arama süreci içerisindeki bir karaktere sinirlenerek içinizdeki hırsı atmak isterseniz; kesinlikle bu kitabı okuyun! 

15.) Kır Çiçeği Tepesi – Kimberley Freeman (Arkadya Yayınları)

16.) İris – Meltem Yılmaz (Destek Yayınları)

17.) Haatchi – Wendy Holden (%100 Koton Kitap Yayınları)

18.) Uğultulu Tepeler – Emily Jane Bronte (Venedik Yayınları)

19.) Tüh – Metin Uca (Doğan Kitap)

20.) Kırlangıç Çığlığı – Ahmet Ümit (Everest Yayınları); Ahmet Ümit ile tanışma kitabım oldu 2020'de Kırlangıç Çığlığı ve ben bu durumu "Patasana" adlı kitabı ile daha da güzelleştirdim. Ahmet Ümit kalemini sevdiğim nadir polisiye yazarlardan baş sıraya yerleşti bunun sonucunda da... (:


21.) Yes Yerine Orrayt Demek Caiz Midir Hocam – Metin Uca (Epsilon Yayınları)

22.) Sana Söyleyemediğim Her Şey – Celeste NG (Martı Yayınları)

23.) Doğu Ekspresinde Cinayet – Agatha Christie (Altın Kitaplar)

24.) Profesyonel – Danielle Steel (Martı Yayınları)

25.) Tüm Soruların Cevabı Bende – Züleyha Ersingün (Fom Kitap); 2020'de okuduğum en güzel çocuk kitabıydı. Yeğenim Kağanıma okutmak üzere alıp önce kendim okudum yine ve gerçekten çok eğlenceli bir anlatım söz konusuydu. 2021'in başından bildiriyorum, "Kağanım kitap okumayı daha fazla sever oldu birkaç aydır ve ben çok mutlu oluyorum bu duruma!" =) Bu kitabı Kağancım da çok severek okudu bu arada... 

26.) Bir Nefes Gibi – Ferzan Özpetek (Can Yayınları); Ferzan Özpetek'in kitaplarıyla tanışmamız gerçekleşti bu kitap sayesinde. Yine okumak isterim Ferzan Özpetek'i ama gördüm ki ben filmlerini izlemeyi daha çok seviyormuşum... Biraz kitaplarını okurum ama filmlerini çokça izlerim bence bundan sonra da...

27.) Yabancı – Albert Camus (Can Yayınları)

28.) Kleopatra’nın Kızı – Michelle Moran (Pegasus Yayınları); Senenin en güzel tarihi romanı idi benim için. Selene'in hayatını okumak, yaşadığı yerlerin tasvirini okurken oralarda gezinmek; okumayı düşünün derim bu kitabı. Michelle Moran'ın kitapları yok satıyormuş meğer, anneme aldığım bu kitapla farkettik sonrasında. Önce annem okudu, sonra ben; derken şimdi Türkçe çevirisi bulunan diğer kitabını almayı düşünüyoruz. Daha fazla kitabı da çevirilir umarım önümüzdeki zaman dilimlerinde de... =)

29.) Patasana – Ahmet Ümit (Everest Yayınları)


30.) Bin Ömrüm Olsa – Kristin Hannah (Pegasus Yayınları); Kristin Hannah'ın Büyülü Fırtına'dan sonra okuduğum en iyi fantastik romanı oldu benim için bu kitabı. 2021'de daha çok Kristin Hannah okuyabilmek dileğimle. =) 

31.) Kolera Günlerinde Aşk – Gabriel Garcia Marquez (Can Yayınları); Bu kitap için ne desem az, gerçekten! Marquez ile tanıştığıma üzüldüm. Keşke okumasaydım da, diyorum ama bir diğer yandan "okudum ve merakımı da giderdim en azından!" Neyse bu kitap hakkında aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Ama bu kitaba 1000kitap hesabımda yazdığım yorumumu buradan okuyabilirsiniz, çünkü aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Ama okuyup "neden böyle dedi ki?" diyenlere de cevabım o yorumdur demek istiyorum... :/

32.) Düşle İnan Yaşa – Can Aydoğmuş (İndigo Yayınları); Benim için son senelerde okuduğum en iyi kişisel gelişim (daha doğrusu kişisel değişim) kitabıydı. Bildim dediklerimin de daha fazlasıyla bilgi edindiğim bir kitaptı. Çok rahatlattı, mutlu etti ve daha da iyi olabileceğimi hissettirdi. Can Aydoğmuş 2020'de tanıdığım ve çok sevdiğim isimlerden biri idi zaten, buradaki yazımda da bahsettiğim üzere... :)

33.) Hayalet Kalp - Ali Benjamin (Yabancı Yayınları); senenin son okuduğum kitabı da, bu "çocuk kitabı" dedikleri her yaşa uygun güzelim kitaptı benim için. Hayalet Kalp benim için 13-15 yaş altının okuması biraz üzücü olabilecek bir kitap. O yüzden tam olarak çocuk kitabı diyemiyorum. Kitapta bir ortaokul çocuğunun yakın arkadaşını kaybetmesi sonucunda hayatı daha fazla sorgulayışını ele alıyor ve çok güzel bir ele alış bu... Bununla ilgili, bloğumun instagramında bir paylaşım yapmıştım; burada.



Madem öyle bu yazımı 2020'de okuduğum son kitaptan bir alıntı ile bitireyim, 2021'de daha çok kitap yazısı yazabileceğim umudumla beraber... Hepimize bol okumalı ve bol huzur dolu hikayelere yelken açtığımız bir sene olsun 2021... :) Yorumlarda 2020'de okuyup da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz birer kitap ismini yazarsanız çok mutlu olurum. Sevgilerimle...


"Bazı şeyler durup dururken olur, demişti annem. Korkunç bir yanıttı bu, verilecek en kötü yanıttı.

Bayan Turton'un dediğine göre, eğer kimsenin açıklayamadığı bir şey yaşanıyorsa insanın bilgisinin sınırlarına toşlamışsınız demektir. İşte o zaman bilime gerek duyarsınız. Bilim başka kimsenin size veremeyeceği açıklamalara ulaşma sürecidir."

- Sayfa 23 (Hayalet Kalp - Ali Benjamin)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...