13 Eylül 2014 Cumartesi

Engelleniyoruz; Engel-Li Kaldırımlar...


Bazı kaldırımlar vardır Engelli kaldırımı, bazı kaldırımlar da vardır Engel-Li kaldırım... Bu ayrımı ülkemde yapamayacak insan yoktur diye düşünüyorum. Böyle yolların zorluğunu yaşayan biri olarak 2 senedir, bu yazıyı yazmayı uygun gördüm. Ve nihayet yazabilecek bir resim çekebildiğim için, bu zamana kaldı... Lütfen yazımı okuyun, siz de bize yardımcı olun...


Geçen hafta Pazartesi, Yani 1 Eylül 2014 günü, Pazartesi Gezmesi yapmıştık, Ankara'dan misafirlerimizle. Yazısı burada... Yukarıda görünen resim, Bursa-Heykel'de bir ara sokaktan. Bu karşılaştığımız Engel-Li Kaldırım, ne ilk ne de son. Ülkemde bu ve bunun gibi birçok Engel-Li kaldırım var. Engelliler için değil, Engellemek için yapılmış gibi yani...

Size bu kaldırımın neden engelli olduğunu da anlatayım; 

O gün, ara sokaktan bir otopark'a arabamızı park edip, babam akülü sandalyemi kurdu gezebilmek için. Böylece gezme eylemimizi gerçekleştirmek için annemler yürümeye bende akülü sandalyemi sürmeye başladım. Burası anayoldan ayrılan, tek yön olabilecek dar bir mahalle. Ve tek yapabileceğimiz de kaldırımdan gitmekti bu durumda. 

Kaldırıma çıkıp biraz ilerledikten sonra şu direğin bulunduğu yere geldik. Kaldırım da dar olduğundan, biraz korkarak ilerledim. Arkamdan babamın tutmasını istedim bir de. Direğin arkasında kalan apartman girişine kadar geldiğimizde, "ötesine gidemem" dedim. Babam sandı ki, direğin yanından geçemem diye. Oysa geçemem dediğim yer kuaför tabelasının bulunduğu yerdi. Babam "geçersin" dedi, bende ilerledim. 

Söylediğim gibi, kuaför tabelasının altına geldiğim an, tabelanın sivri kısmı bacağımın üstüne gelene kadar gittim. Bu da o kaldırıma Engel-Li Kaldırım dememe sebep oldu. Benim şansım vardı, babam arkamda idi. Geri geri giderek, babamın arkadan da tutması ile kaldırımdan normal bir insanın inmesi gibi indik akülü sandalyemle, önce saldanyemin ön tekerlekleri sonra da arka tekerlekleri... Düşünmüyor değilim, ya arkamda babam olmasaydı?

Dönüşte kaldırıma çıkmadan devam etmek durumunda kaldım yolda. Ama burayı fotoğraflamayı da ihmal etmedim... Akülü sandalyemin şarjının bitmek üzere olmasından ötürü, biraz hızlı çekmek zorunda kaldım. Resimdeki titreme bir an önce çekmek istediğimden oluştu yani. Aynı zamanda, yoldan gidiyor olmam da çabucak çekme çabamı oluşturdu...

Ve gördüğünüz gibi orada bir de görme engelli yolu var, Sarı şeritle kaplanmış bir kaldırım orası. Dar bir kaldırımdan bir görme engellinin devam etmesi ne kadar kolaydır sizce? Üstelik resimde görülen, iş yerinin çalışanının olduğu yerde kaldırım üstünde bar tabureleri de atılmış. Orası bir engelli kaldırımı olmaya aday değil, Engel-Li kaldırım olmaya adaydır... 


Kapalı Çarşının bu kısmından çıkarsanız, hemen ara sokak caddenin karşısında...

Diyeceğim o ki; 

Ülkemde maalesef Engelliler için kaldırımdan çok, Engelleme amaçlı kaldırım bulunuyor. Bu duruma bir çözüm bulabilmek için, sizler de birşey yapar mısınız? Sadece biz engelliler için değil, hepimiz için? Desteğinize ihtiyacım var.

Bugünden sonra, sizde oturduğunuz şehirde gördüğünüz Engel-Li Kaldırımları çekin ve lütfen Engel-Li Kaldırım - Ve bulunduğunuz ilin ismini başlık atarak yayınlayın. Bende gördükçe, linkleri sitemde paylaşacağım. Böylece belediyeler farkında değilse de, farkındalık oluşturup belediyeleri göreve çağırabiliriz. 


Bunu şu sebeple yapıyorum; 

Antalya'da da Bursa'da da, Tekerlekli Sandalye ve Akülü Sandalye kullanmaya başladığımdan beri bir sürü Engel-Li yol ve Engel-Li Kaldırım ile karşılaştım. Ama umut etmekten vazgeçmeyip, bu durumu düzeltebilmek için çaba göstermeyi tercih ediyorum. Bu yazımda amacım, engellilere yönelik yapılandırılan sokakların yanlışları hakkında düzenleme yapılmasıyla ilgili farkındalık oluşturmaktır. 

Antalya'da yol kenarlarında olan kaldırımların engelli rampaları ya yüksek ya da bozuk. Görüntülemem mümkün olmadı geçen sene, çünkü hem karanlıktı hem de yol kenarıydı deneyimlediğimizde. Bundan sonra karşıma çıktıkça fotoğraflamaya ve paylaşmaya daha çok çabalayacağım böyle yerleri. Her ne kadar yaz bitiyor olduğundan ötürü çok sokağa çıkamayacak olsam bile... Yurdumun dört bir yanından engellenmeye karşı belediyelerimizi bilinçlendirebiliriz. 

Umudum var, bunu başarabiliriz. Engelli olarak eve hapsolmamak, bu ülkenin vatandaşı olarak özgür gezebilmek için... :)

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Paylaşıp, yapabileceklerimiz hakkında yorum kısmında bilgi verirseniz sevinirim. 

Sevgilerimle... :)


Not: Büyükşehir Belediyesini aramayı düşünüyorum. Ama açıkçası benim en iyi yapabildiğim şeylerden biri konuşabilmek olduğu kadar yazmak. Ve bürokratik işlemlerden yana umudum şu yönde, bir tek resim ile bir yeri yaparlar mı bilemiyorum. Bu sebeplerle öncelikle yazmayı tercih ettim. Benim amacım sadece tek bir şehirde değil, tüm ülkemde yaşadığımız sorunları dile getirebilmek ve çözümlendirebilmek. Umarım sizlerde yardımcı olursunuz. Şimdiden teşekkür ederim... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...