7 Ekim 2019 Pazartesi

Engelli Asansörler - Anlam Veremediğim Durumlar


Yeni bir haftanın ilk gününden Merhaba... :)

Dün bu yazımda da belirttiğim üzere, bu sıra ev arayışlarımız hayat koşullarımızı iyileştirmek ve hayallerimizi daha iyi yaşayabilmek için devam ediyor. Öyle bir ev arıyoruz ki, girişi düz olsun, asansörü olsun ama asansöre doğru yolu da engellenmiş olmasın! Ülkemde böylesini bulmak o kadar zor ve o kadar pahalı ki... İki örnek ile geldim size, ama daha fazlasından da bahsedeceğim tabii ki... İyi okumalar ve iyi haftalar. (:


Haftasonu ev arama girişimlerine hız verdik, bir önceki bulduğumuzu düşündüğümüz ev o duruma has sebepleriyle olmadı... Kredisi çıkmadı, evin asansör durumu sebebiyle olmadığına da sevindirdi bile. Ama hayal kırıklığını sormayın, artık bir şeyler olsun isteyen yanım hala aktif ve yorgun biraz... 

Şimdi ev bakıyoruz ya, sıfırı ya da bina yaşı geçik olanı; engelliye uygun asansörlüsünü bulmak o kadar zor ki... Misal bu üstte resmini gördüğünüz bina biraz eski bir bina ama apartman girişi düz bir konuma sahipti. Binaya giriyorsunuz, merdivenin yanında asansörü mevcut. Üstelik bina o kadar geniş ki, apartmana girişten sonra biraz yürüyorsunuz da... Ama işte asansör kapısına gidiyorsunuz ve orada sizi iki basamak karşılıyor. Zemini ayarlayamıyor iseniz, oraya asansör yapmanızın hiçbir mantığı yok! Bunu düşünmek bu kadar zor mu? (Sahibinden.com'da oldukça açık resimler koymuşlar bu evde, o sebeple netlikle anlatabiliyorum size)

Ne olur yorumlara yazın, yukarıdaki durum bir bana mı saçma geliyor? Ama müteahhit veya inşaatçı mantığıyla ve sebepleriyle gelmeyin bana, bozuşuruz! Evi bitabi daha düzgün koşullarda yapabilmek mevcut. Oraya siz dahi gitseniz uygun bir rampa koyabilirsiniz. Binalar sadece sapasağlam insanlar için mi yapılıyor, bu mudur inşaattan ve ev yapmaktan anladıkları!?

Hadi bunu da geçtim, yukarıdaki resim inanın ki gördüklerimin en hafifi... Ben apartmanın girişinden sonra, asansöre binebilmek üzere merdivenlerden inilmesi gereken veya merdiven çıkılması gereken binalar da gördüm. Evet, hepsi eski binalar diyeceksiniz; yeni mantıkta da var... Misal, biz neden evimizi değiştirmek istiyoruz? Apartmana giriyorsunuz, 18 tane merdiven çıkıyorsunuz ve ondan sonra asansöre ulaşabiliyorsunuz. Asansörü bir kat alta indirebilmeniz mümkün değil, hemen altını deprem kolonu yapmışlar çünkü. Ne güzel mantıklar değil mi? Aldığımız senelerden beri bu mantığı sorguluyor ve değiştirmeye çalışıyoruz. Ama hayır, artık bir olur yanı olmadığını kabullendik. Mecburuz, güzelim evimizden ve bu bölgeden taşınmak zorundayız. Çünkü bir bizim ev değil, bu çevrede her apartmanın girişinden 1 kat merdiveni var; asansöre ulaşabilmek için! Lüks mü yapmışlar dersiniz? Belki de öyle düşünmüşlerdir, diyoruz biz de... :)

Şimdiki evimize ilk oturduğumuz zaman dilimlerinden, son 6 seneye kadar; ben tamamen ayakta idim ve kendi başıma yürüyebiliyordum ve merdiven çıkabiliyordum da... Ama o zamanlardan beri, "Olur ya hastalığım ilerleyebilir bir hastalık, ya öyle bir durum olursa bu bir kat ne olacak" diye hep araştırdık durduk. Ama dediğim gibi hiçbir yöntemini bulamadık, şartlarımız bizi sıkıştırdığından beri de daha iyi koşullara sahip olabileceğimiz bir ev arayışındayız; tabii ki imkanlar dahilinde...


Asansörün kullanım amacını bilmediklerini düşünüyorum, bana hiç inşaat mantıkları ve giderilemeyen sorunlardan ötürü vs anlatılmasın artık. Çok kişi ile konuştum, yapım sonrası oluyor öyle şeyler diyorlar. Çizimle oraya uygun daha küçük evler yapılabilir. Evlerin metrekaresini düşünerek yapılan kısıtlı alanlarda, engellerle dolu binalar inşaat ediliyor. Apartmanın içerisinin genişliğinden kesilip evlere aktarılıyor. Madem öyle; Ev yapılacaksa asansör de konuluyorsa içine, diyorum ki mantık çerçevesinde yapılsın! Bu konuda çok ama çok hassasım!!! Asansör koymayın madem gerekliliğini yapamayacaksanız, üzmeyin bu konuda artık imkanları olmayan insanları!


Buyurun, bu da bizim oturduğumuz yerin biraz uzağında yapılmış yeni bir bina. Bu ne biliyor musunuz, Sıfır Satılık Dairelerin içinde bulunduğu bir bina. Üstelik öncelikle "engelliye uygun asansörü" bulunduğuna sevindiğim bir bina... 

"Engelliye Uygun Asansör Nedir?" Açayım sizler için; girişi düz bir binada, asansör düğmesine bastığınızda kapıları otomatik sürgülü olarak açılan asansördür... Engelliye aracıyla girme kolaylığı sağlar, aracı olmayan ama zorlu yürüyüşe sahip olan kişiye de destek konumundadır. Diğer türlü kapılı asansörleri yardımsız açamayan bir engelli, apartmana da asansöre de tek başına girip çıkabilir bu asansör sayesinde...

Gel gelelim, üstte gördüğünüz gibi fotoğraflarında hiçbir şekilde engelli rampası bulunmayan "sözde yeni" bir binanın; yaklaşık 45 merdiveni var, apartman girişine ulaşmanız için... Engelliye uygun apartman girişi ve asansörü olan bir ev arayışında iken, inanın en çok bu durumlardaki evleri binaları görmek canımı sıkıyor! Hayır ya, ne kadar zor olabilir diye düşünüyorum. Yapma arkadaşım, cidden sen apartman ev bina dükkan yapma! İşini iyi yapamayacaksan yapma! 

İçi çok iyi asansörlü binalar görüyorum, girişinde büyüklü küçüklü basamakları bulunan merdivenleri var. Hayır işin kötüsü ailemle bir yere gitmek istediğimde, asansörlü diye söylenen evlere gittiğimde de aynısıyla karşılaşıyorum. "Geleceğiz ama eviniz asansörlü mü, Didem'i ona göre getireceğiz. Onu da babasını da boş yere yormayalım asansörlü değilse!" diye soruyor annem, "Asansörlü asansörlü." diyorlar. Giriş kapısına ulaşamadan merdiven, o yoksa asansöre ulaşana kadar apartman içinde ayrı merdiven dizileri! Yani bizim halkımızın asansörlü evlerden de anladığı bu, üzgünüm ki...


Gerçekten boş yere yazdığımı düşünmüyorsunuzdur umarım, siz sağlıklı halinizde bu saçmalıklarla dolu asansör yapımları konusunda düşünmüyor musunuz? Yani bu durumun gerçi sağlıklı olmakla sağlıksız olmak arasında bir farkı da yok... Düşünün asansörlü olarak ev arıyorsunuz, asansörlü ama o asansöre varmak için basamaklar aşmanız gerekiyor. Bu şöyle bir şey, çok istediğiniz bir şeyi almışsınız da bedelini ödemeye ömür boyu devam etmeniz gerekiyormuş gibi... "Sonuçta kabullenip aldınız mı, almayı düşündünüz mü; buyurun başka seçenek de yok!" dercesine.


Diyeceğim o ki, bir arayıştır başladı yeniden bizde ve işimiz de çok zor gördüğünüz üzere. Asansör kullanımı ülkemizde yeni başlamadı ama bir türlü doğru şekilde de öğrenilemedi. Merkezi yerde belki doğru düzgün kullanılıyor, ama tek tük. Yeni binalarda bile hala bu tarz hatalar bulunmakta. Çünkü yeterince umursanmıyoruz... Eğer destek olmak isterseniz, bu yazımı lütfen paylaşın; asansörler engellilere yardım için yapılmakta, engel olmak için değil! Diyelim beraber. Ben ve benim gibi yazanlara önem gösterilir ve dikkat edilirse, belki de bundan sonraki "kentsel dönüşüme" giren binaları ve yeni yerleşim bölgelerini kurtarabiliriz. Bizim buralar vasat, bu sıkıntılarımız her bölgede bitsin inşallah... :)

Sevgilerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...