6 Haziran 2023 Salı

İlk İş Fuarına Gidişimdi, Gözlemledim - 06.06.2023


Bugün ilk defa bir iş fuarına katıldım, İş-Kur'un Genel İstihdam fuarı... 

Daha öncesinde Bursa'da engelliler adına da bir iş fuarı açıldı biliyorum ama Bursa'ya gitmesi benim için epey zorluydu ve hiçbirine katılamadım...

Ama gelgelelim bu fuarı gözlem açısından kaçıramazdım...

Bir senedir gözledikçe daha net söylüyorum, biz engellilerin çalışma hakları adına net kuralları yok sektörde. Bence bu bizim net eksikliklerimizden biri...

3 işverenden 3ünün de "beden işçisi olarak" engelli eleman aradığı "zorunlu istihdam" durumunda olmak bence bizler için yeterli değil.


Açık açık söylüyorum, akülü sandalyede iken normal bir çalışan gibi 8-9 saat çalışabilmem epey zorlu. Denedim gördüm de üstelik; servisinden tutun, tuvaletine kadar beni zorlayan alanlar var.

Peki, part time çalışma usulü neden engelli kategorisinde daha net geçerli olamıyor. Özel sektörde engelli çalışanları "az engelli" olan cinsinden aldıklarının da net ortada olduğunu düşünüyorum. Oturduğu yerden desteksiz kalkamayan bir engellinin tuvalet sorununu nasıl giderebileceğini düşünüyorlar.

Bugün eski iş koçumla görüştüğümde "seninle ilk konuşmamızda da tek sorunun bu olduğunu konuşmuştuk, hatırlıyorum." Dedi. Gereğini ben yapacağım onu net biliyorum...

Bu yazıyı bir eksikliği bildirmek ve yine görülmeyenin görülmesini ve de konuşulmayanın konuşulmasını sağlamak için yazıyorum. 

Ben elimden geleni bu konuda da yapacak ve sosyal hayatta biz engellilerin "bizlere uygun şekilde" yer almasının gerekliliğini de anlatmayı başaracağım.

Toparlarsak diyorum ki;

Tek çalışabilecek engelli eleman "beden işçisi" olmak zorunda değildir.

Part-time is statüsü, kişinin isteğince engel statüsüne de uydurulabilir olabilmelidir. 

Bunlar benim fikirlerim ve de üzerine Allah izin verirse önce Cimer'e yazarak, bir Türk vatandaşı olarak bu konularda iyileştirme yapılmasını talep edeceğim... :)

Oralarda mısınız? Yorumlarda beni anlayıp anlamadığınızı yazabilir misiniz? 🙏


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...