17 Eylül 2018 Pazartesi

Renk Renk, Rengarenk Örgü Hırkam (2016-2018)


2016 senesinin Eylül ayında, "birkaç yumak siyah-gri-krem beyazı renklerle ve birkaç arta kalan ara renklerle renkli, düz örgü ve tamamen acemilikle örmeye başladığım rengarenk örgü hırkam" 1 Eylül 2018 günü bitmiş halde elimde idi. 2009 senesinde Saniye kivramdan yardım alarak ördüğüm gri renkteki kısa kollu yeleğimden sonra, bu benim ördüğüm en büyük örgüm oldu... :)

Nisan-Mayıs 2018'de kol ve boyun kısımlarını da ördükten sonra, Antalya'ya 15 Mayıs'ta gelmeden önce İstanbul'daki Ayşe teyzem kenarlarına zincir çekmek ve düzenlemek için benden almıştı. Daha bu ayın, yani Eylül'ün başında, Ebru ablamın kınası için geldiğinde de getirdi. Son haline vuruldum diyebilirim, el emeği renkli hırkama kavuştum ve bu kış en çok giyeceğim hırkam olmasını umuyorum! (:


Başlangıçta; hem ördüğüm eldivenlerden kalan iplerimi (yani ara renklerim), hem de ana renkler olarak elimde bulunan "siyah-beyaz-gri" yumaklarımı değerlendirmek için giriştim bu işe. Sonra artık daha büyük örgü işleri ile uğraşıp kendimi geliştirmek istediğim için de kararlılıkla devam ettim tabii... Olabildiğince basit örecektim zaten. İstediğim, düz örgüde hırka kazak gibi büyük örgüler de örebiliyor olduğumu görmek ve de üretme hazzımı daha da çok büyütmek idi. 

Elimde kalın ip, siyah ve beyaz ipim vardı; ikisi de yeterince büyük idi. Bir de 3-4 yumak gri ipim vardı, biraz ince olduğundan sebep iki kat şeklinde kullanmaya girişip, ana renklerime kattım onu da bundan sebep. 
Üstteki kolajlarda; hırkamın iki ön parça ve bir arka parçası dikildikten sonraki hali, kısa kolları ve boynu örülmemiş şekilde ablamın üzerinde fotoğrafladık. :) Modelim olarak sevgili ablam Çiğdem'e, buradan sevgilerimi iletiyorum. Tekrar teşekkürlerimle. <3 :)  


Ben bu hırkam için, Arka kısmı 120 ilmek ile başlamıştım, herkes kendi bedenine ve ipinin kalınlığına göre ilmek sayısını azaltır veya artırabilir... Benim istediğim model olabildiğince rahat olacak ve önünü iliklediğimde de, içine uzun kollu giydiğimde sıkmayacak şekilde olmasını istiyordum ben... Düz örgü ile ördüm, alt sıralarında üç parmak tekli pirinç örgü ördüğüm ve düğme ilikleri açmayı düşündüğüm iç kenar kısım ilmeklerini de yine tekli pirinç modeli ile ördüğümün haricinde...

Ara renklerim, elimde bulunan; açık pembe, mavi, koyu kırmızı ve yeşil renkteki iplerim idi. Hepsinden de bir tam yumak yoktu, artık ipler şeklinde idiler ve sadece sıraları geldikçe dört sıra örüyordum o renklerden. Kendime bir çizelge oluşturmuştum;

8 sıra beyaz, 8 sıra siyah, 4 sıra gri, 4 sıra diğer ara renkli iplerden biri... Tüm hırka boyunca, düz örgü ile bunu ördüm aslında... :)


11 Eylül 2018 günü, üstteki kolajda da görüldüğü gibi; hırkamı giyindim ve gerek Kağanımla gerekse de tek başıma son hali ile fotoğraf çekindim... :) Bence çok güzel oldu. Özellikle dikişten ve bu tarz el işlerinden anlayan Ayşe teyzemin, boyun kısmına ilmek geçtiğimde oluşan potlukları dahi kurdele dikip düzeltmeyi düşünmüş olması, beni çok mutlu etti. Son haline kadar, birçok kişinin emeği ve önerisi geçen hırkamı 2 sene boyunca; kah kenara kaldırdım ve Saniye kivram Almanya'dan dönsün diye bekledim, kah birilerine denk getirdim veya getiremedim... Derken 2 senede de olsa, ördüm bitirdim! (:


Öğrendim ki sonunda; işin sırrı kendi kendine de fikir üretip, denemeye cesaret edebilmekteymiş...

Tamamiyle nasıl yaptığımı anlatmayacağım; o kadar basit kol kesimi yaptık ki, kol kesimine gelince önlerde üç sıra kadar kestik işte. Öne geldik, 3 kestik; geriyi ördük geldik, kenardan iki kestik ve gittik geldik, 1 kestik gibi. Hani şu kol kesimi nasıl yapılır diye gösteren video veya dergi anlatımlarında olduğu gibi. Ama bu demek değil ki, bu kadar basit. Benim istediğim model için bu böyle idi sadece belki de. Deneyip araştırıp, size uygun kesimi bulmalısınız yani... (:

Kola gelince, onda zorlandım işte biraz. Benim istediğim kol, örümcek kol dedikleri geniş kollar gibi idi. Bir de dirsekte olsun istemiştim ama üşürsün diye dirsek altına kadar da ördürdüler bana. "Hadi tamam böyle olsun, ama bir dahaki örgümde sizi dinlemeyecek ve oldukça kısa ve bol yapacağım!" dedim sonrasında. :) Kendime o kadar güvenim geldi yani!


Dediğim gibi; bu yazıyı tamamiyle ördüğüm örgünün tüm modelini anlatmak için değil de, bu sefer fikir olsun diye yazıyor ve yayınlıyorum. 

Ben böyle renkli bir örgü hırkam olsun ve kolları bu şekilde kısa, kendisi bol ve rahat, bir de benim ördüğüm gerekçesi ile olduğunca samimi olsun. Ben öreyim, ürettiğim en büyük şeylerin gerekirse başı olsun ama başlayayım istedim ve de ördüm... :)

Şimdi bir başka örneği olmayan bir el emeğim daha var elimde. Üstelik kim denemeye kalkarsa kalksın, birebir baktığınızda üzerinde benim gözden kaçırdığım ufak tefek renk fazlası sıralarım kadarını yapamayacak ve gevşek bıraktığım veya sert ördüğüm gibi yapamayacak. Bunun değeri güzel, kendime örnek oluşturabilmiş olmak da güzel... Öyle ya, bir hırka daha örmek istediğimde; kendi ördüğüm hırkanın kesim noktalarından, beden ve kol genişliklerinden ve hırkanın boyutuna kadar ölçerek; modelimden yardım alabilirim! :)


Bu durum; kendi ürettiğimi kullanmak açısından, daha da mutluluk verici benim için. Daha nicelerine olsun isterim; ördüğüm, diktiğim, yazdığım, çizdiğim ve yetiştirdiğim, dünyevi ve uhrevi, her şeyde. Cümlemize... 

Sevgilerimle.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...