4 Şubat 2014 Salı

Bugün Dünya Kanser Günü


Bugün 4 Şubat Dünya Kanser Günüymüş. Ben tüm özel günleri aklımda tutabildiğimi söyleyemem elbette. Ama bu konuda benim de diyeceklerim var doğrusu... Böyle şeylerin özel günlerinin olması; bir nebze hastalık olmaları açısından güzel olmasa da, farkındalık sağlaması açısından hoş bir durum da aynı zamanda. Çünkü Kanser günümüzde epey yaygın bir hastalık oldu, olmaya da devam ediyor...

Kanser hastalığı için grip kadar yaygın olacak derlerdi bir zaman, dedikleri de oldu maalesef... Kanser hayatımızın en büyük dikkat edilmesi gereken unsurlarından biri oldu şimdi. Gerek 3 gerek de 6 ay olmak üzere, kontrollerimizi sık sık yaptırırsak bu hastalığın erken teşhisi ile yenilgi kazanabilecek tarafı olabiliriz diye düşünüyorum. Bu yüzden, bir gün değil her gün bu olguyu dikkate alarak kontrollerimizi yaptırmayı hayatımıza yer edinerek, Kansere savaş açalım.

Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın dünkü konuşmasında önemli birkaç nokta var doğrusu. Doğru bilinen yanlışlar varmış ki, Bunlar;

"Kanser hakkında konuşmaya gerek görülmemesi." Bu sanırım kanser hastalığının çaresi olmadığına inanıştan geliyor biraz da.

"Kanserin hiçbir bulgusu veya belirtisi yoktur." Oysa bu da yanlışmış, pek çok kanser için belirtiler mevcut olabiliyormuş. Ancak dediğim gibi sağlık konularını ihmal etmeyerek düzenli kontroller ve erken teşhisler ile bu belirtilerin kanser olup olmadığı anlaşılabilir.

"Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok." Ve bu da bir diğer yanlış. Günümüzde gelişen tıp ve teknoloji sayesinde birçok kanserin tedavisi özellikle de sık görülenlerin tedavisi mümkünmüş.

"Kanser tedavisi alma hakkım yok." Bu konuda da şöyle denilmiş; "İnsanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir." Bu da hastalığın tedavi aşamasının belli bir kısmı için geçerli sanırım...

Son olarak diyeceğim şu ki;

Son 5-6 yıl içinde çevremde kaç kişi oldu Kansere yakalanalı; sayamadım. Ancak yarın birgün bizim de başımıza gelmeyecek diye birşey yok, "Önce tedbir sonra tevekkül" demiş atalarımız değil mi? Tedbir'i elden bırakmayalım, kontrollerimizi ertelemeyelim. Hastalarımıza acil şifalar ve hepimize sağlıkla nice seneler diliyorum... :)

Sağlık Bakanlığı'nın Kanser hakkında yaptığı açıklamaların tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...