3 Mart 2013 Pazar

Kağan Efe İle Bir Diş Buğdayı Hikayesi


Bu Yazı Kağan Efe (Yiğenim) İle, Bir Diş Buğdayı Hikayesini İçermektedir. Bol Resimler İçerebilir. İyi Okumalar. :)


Öncelikle Diş Buğdayı (Diş Hediği) Nedir diye soran olursa; 

Diş Buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında diğer dişleri de ilk dişi gibi sağlıkla sıhhatle gelsin dilekleriyle Buğday ve Nohutun kaynatılıp, üzerine kuruyemişlerin dökülüp bir arada sevdiklerinizle yediğiniz, bir aştır. Diş Buğdayı, Eski Bir Türk Geleneğidir. Tabii bilmeyen olur; kimi yapıyor zamanımızda kimi de yapmıyor çünkü... :)



Geçen Hafta Kağan'ın feci kaşınan ve huysuzluğuna da bir sebep olan dişlerinden biri, alt damağından görünmüştü. Şimdi Kağan'ın Babannesi ve Dedesi baktığı için ablamlar işte iken, biz uzaktayız haliyle. Sık sık görüşemiyoruz. Kağan'ın dişinin çıktığını duyduğumuz günden itibaren, Diş Buğdayı yapma planları ve hazırlıkları yapmaya başladık annemle. :)

İşte bu Perşembeye kadar, o hazırlıklarımızı yaptık. Akrabalarımızı ve Komşularımızı bu güzel güne çağırıp Perşembe günü Diş Buğdayımızı kaynattık. Çok güzel ve eğlenceli bir Diş Buğdayı oldu.


Bakalım Kağan Efe'nin Diş Buğdayı nasıl geçmiş;


Saat 11 gibi Ablamlar geldikten sonra, hazırlıklar tamamlandı. Tabii İlk önce Kağan benim adıma ona alınan Kaplumbağası ile tanıştı. :) Ve çok sevdi. Saat 13:00'e doğru da, Bizi yalnız bırakmayan akraba ve komşularımız da geldikten sonra o güzel şölen başladı. :) Bu benim gördüğüm ve yediğim ilk Diş Buğdayı Etkinliğiydi. Kağan ile tanık oldum böyle bir şeye. :)

Gelenek usulü, öncelikle Kağan'ı yere oturturup önüne mesleki temsiller içeren nesneler koyuldu.


Bizim Mesleki anlamlar içeren nesnelerimiz; Makas, İp, Kitap, Kalem, Para Ve Altındı. Bu nesnelere göre; Makas'ı  veya İp'i seçerse Terzi ya da Tekstilci, Kitabı ve Kalemi seçerse okur, alim veya öğretmen, Parayı seçerse Ticaret ile uğraşacak, Altın'ı seçerse de Kuyumcu olacak dedik... :)


Üstteki Resimde de göründüğü gibi, daha ablam arkasından nesneleri düzeltmeye yeltenirken, Kağan bey Kalem'e uzandı. Sonrasında bir alkış kopuverdi. Kalemden önce Kitap'a uzanan elleri, bir elinde Kalem varken diğer eline de Kitabı aldı sonra... Eh ikinci alkış da orada koptu tabii ki. :)


Ve Kağan elinde seçtiği nesnelerle kafasından atılacak buğdaylardan habersiz oynarken...


Sonra gidişat resimde de numaraladığım gibi işledi. Resimlerde çok kişi görünmüyor ama baya kalabalıktık. :)
Kafasından aşağı buğdaylar atıldı Kağan'ın. Daha sonra da, ablam önce kafasından battaniye üzerine döktü buğdayları, sonrasında da 31 tane toplanması söylendi. İlk dişten sonra gelen dişler içinmiş. 

Video da çektim esasında. Diş Buğdayında Meslek Seçimini yaparken yiğenim. Youtube'da Diş Buğdayı ile ilgili az video var. Belki daha sonra koyarım bende videoyu da... :)


Masamız Böyleydi... :) Kağan'ın Sünger Bob'lu Pastası, Ev Poğaçası, Ortada Diş Buğdayımız, Ve kaselerin arkasında kalan Kurabiyelerimiz... Masamızdaki tabaklardan da anlaşılacağı üzere baya kalabalıktık. Ama cidden çok güzeldi...


Sonrasında Buğday servislerine geçildi. Kağan ile kuzeni Toprak, oynadılar. Daha çok da biz onlarla oynadık. İkisi de birbirinden tatlılar... Tüm mide rahatsızlığıma rağmen, kalabalıkla geçen hoş sohbet ve muhabbet ağrılarımı biraz da olsa dayanlabilir kıldı. :) Hele ki Kağan ile Toprak'ı izlemek çok güzeldi... 

Ama gün boyu rahatsızdım, o gün diş için kullandığım hapları bırakmış olsam da midem epey rahatsızdı yine... 

Diğer resimler de aşağıda göründüğü gibiydi;


Kağan'a birçok hediye geldi. Sağolsunlar. :) 
Tabii Kağan'ın ilgisi çoğunlukla, ya benim adıma alınan Kaplımbağadaydı oldu, ya da hediye paketlerinde. :)


Resimlerde görünüyordur; bir de boynuna taktığımız kolye vardı. O esnada taktık sadece. Nazar boncukları ve Haşlanmış buğdayları dizdik ipe önceden. İnternette okumuştum, Adetten yapılırmış. Akrabalarımız da kolyesi yok mu diye sordular biz takmadan öncesinde zaten... :))

İşte böyle bir etkinlikti. Akrabalarımız ve komşularımızın yanımızda bulunmasıyla her şey daha da güzelleşti. 

Ve böylece; bizim akraba da gençler olarak yakın senelerde doğduğumuzdan ötürü bu, tanık olduğumuz İlk Diş Buğdayı Etkinliği olmuş oldu, Ablamın da benim de, Beyhan Ablamında... Kağan'ımıza, Toprağımıza ve nice dişi çıkacak bebeklere hayırlı dişler olsun, sağlıklı dişler olsun inşallah... :)

Bir Diş Buğdayı Hikayesi okudunuz. Beni buraya kadar sabırla okuyan herkese teşekkür ederim... :))

Sevgilerimle... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...