7 Şubat 2015 Cumartesi

Örgü Uğraşım Ve Boyunluk Meselesi...



Örgü'yü ilk annannemden öğrendiğimde, sanırım 10-11 yaşlarındaydım. Rahmetli annannem hayatta idi ve bana örgü öğretme isteği ile; dedem ile birlikte bir şiş hazırlamıştı gözümün önünde. Hatırlıyorum o anı; kendi şişlerinden ip ince 2 adet çorap şişi gibi iki ucu da sivri şiş buldu önce annanem. Sonra da iki tane inci renginde büyük boncuk da bulup, şişlerin arkalarına geçirsin diye vermişti dedeme. Dedem ne ile yaktı hatırlamıyorum, ama o boncukları bir şekilde yakıp şişlere takmıştı... O ip ince şiş ile öğrenmeye başladım örgüyü, doğrusuyla yanlışıyla ve annannemin önderliğinde... :)

Hala saklarım ilk örgü şişlerimi ama; bu yazıyı yazmadan önce bu hikayeyi anlatacağımı bilmediğimden, çekemedim fotoğrafını... Örgü örmeyi İnci annannemden öğrendim ben yani, toprağı bol olsun tüm annannelerimizin ve ninelerimizin... 

İşte örgü örmeye başlayalı kaç sene oldu ve bu yaşıma geldim; ancak bu sene, bu kadar kendimi geliştirdim diyebiliyorum... Üstteki ipler, annemin bu yılbaşı öncesinde bana hediye olarak aldığı ipler. Bu sene iyiden iyiye sardım örgü işine, o sebeple bu seneki yılbaşı hediyem bu örgü iplerim oldu... Anneciğime tekrar teşekkür ediyorum. :)


Üst resimdeki mavi ip, ilk resimdekinden ayrı bir ip. Onun yapısı daha sert. Yılbaşı için kuzenime ve 2 arkadaşıma hediye olarak örgü öreyim istemiştim. 3'üne de örgü boyunluk yapmak kısmet oldu. Sonuncusu dün bitti, onun resmi en altta olacak... 

Ve evet, bu sıra boyunluk işine fazlasıyla takılmış durumdayım. :)



Bu kahverengi boyunluğun hammaddesi olan ip, yılbaşı hediyesi olarak annemin aldığı akıllı iplerimden kahverengi olanı. Meroma yaptığım boyunluk buydu... İlk boyunluğuna kavuşan Merom oldu. Eline geçene kadar, modelini de rengini de bilmedi. Sürpriz olması benim açımdan epey iyi oldu diyordum ama, kargoyla eline ulaşana kadar beğenir mi beğenmez mi çok düşündüm açıkçası. Varlığından haberdardı ama, onun haricinde bir bilgisi yoktu yani... Şükür ki beğendi, bu beni çok çok mutlu etti... :)


Kahverengi Boyunluğu Nasıl Yaptım?

Modelim kesme şekerdi. 63 ya da 64 ilmek ile başlamıştım sanırım. Tam hatırımda yok sayısı ama, bu ikisinden biriydi. İki ucuna da 5 parmak kadar lastik yaptım, ortası da bitene kadar 5'li kesme şeker modeli. Kesme şekerleri eşit yaptım, her bir kesme şekerler 8 sıra örgü; yani 4 kez gidiş geliş. Ama son yaptığımda gördüm ki, küçüklü büyüklü de olsa güzel duruyormuş bu model... :)


Gelelim kuzenim Gizoşuma ördüğüm, sert ve yine akıllı ipimle ördüğüm boyunluğa. Bu boyunluğun ilmek sayısı ise 58'di. İlk başladığım ve ilk biten boyunluk bu oldu. Ama ilmek açmayı gösterecek komşumuzu bekleyene kadar, kahverengi boyunluk ona yetişti ve geçti.


Mavi Boyunluğu Nasıl Yaptım?

Bu mavi boyunluk düğme iliği açmaya müsait bir yapıdaydı, sert ve sıkı bir ip oluşundan ötürü. Ama kahverengi boyunluğa ilmek açamadım bir türlü. Yumuşak ip oluşu beni epey zorladı. İlmek açılacak yere geldiğimde, "4 kes, bir dahaki sırada kestiğin yerlere ilmek at ve bir sonraki sırada da attığın boş ilmekleri ör" şeklinde düğme iliği açıyorum. Ancak kahverengi ipin yapısı bir türlü bu durumu kabul etmiyor, iliklerin kenarları delik deşik oluyordu. 

Bende kahverengi örgüyü ilik açmadan tamamladım ve düğmelerin üzerine geçirilecek şekilde, anneme ilik diktirdim tığ yardımıyla.. Örgüden az buçuk anlıyorsam da, tığ ve dantel işinden hiç anlamıyorum... :)


Yani mavi örgü, düğmeli ve ilikli oldu. Kahverengi örgü de, iliksiz düğmeli sonradan düğme ilikli oldu... :)


Son Yaptığım Mavi Boyunluk; 

Ve gelelim dün biten en üstteki yumuşak iplerimden mavi olana. Ve evet bu da boyunluk oldu... Bu da dün elime aldığım ve dün bitirdiğim bir örgü oldu. 2 gün önce elime aldığımda sadece lastiği vardı, bir iki sıra da kesme şeker modeli. Evet boyunlukta kesme şeker modeline fena taktım ve bu arada ustalaştım da diyebiliriz. :) 

Bu örgümün de ilmeği 63'tü. Kahverengi ipimin, mavi rengiydi sadece. Akıllı iplere iyice tutuldum resmen bu arada. Neyse; kahverengi ipte ilik açamamış olmama rağmen, mavi ipte sınırları zorlama kararı aldım. Ve bir kerede ilmeği açtım. Delik olmasına aldırmadım, örgüme devam ettim. İlik bölgesinin küçük bir kenarı delik diyeyim ben size. Ama ona rağmen devam ettim, gerekirse teğelleme gibi bir düzeltme yöntemine gidilir belki dedim. Hem Damla'mın annesi, usta örgücülerden; o halleder diye düşündüm biraz da... :)


Yani diyeceğim o ki bu son örgüm de, 1 günde biten bir örgü oldu. Sabah uyandığımda bitirir miyim acaba bugün dedim ama, ciddi ciddi azmettim başardım. Önceki rekorum 2 gündü, kendi rekorumu kendim kırdım yine. :) Bitmiş hali ise, son resim olarak karşınızda işte...


Velhasıl; 
Boyunluk meselesine feci takmış durumdayım, 2-3 aydır. Şubat ortasına gelmeden, hediye olarak örmek istediğim boyunlukları örmüş bulunuyorum çok şükür. :) Benim boyunluğuma gelecek olursak, benim ki geçen sene Mayıs ayında ördüğüm hardal sarısı düz örgü bir boyunluk. Hatırladınız mı bilmem yazısını yazmıştım. Kullanmaya bu günlerde başlayacağım, dikilsin diye Damlamlarda idi. Daha dün elime geçti. Hatırlayanlar var mı bilmem ama, hatırlamayanlar veya bilmeyenler için yazısı burada...


Böylece bugün bir hobi yazımda buluşmuş olduk yeniden. Okuduğunuz için teşekkür ederim, Sevgilerimle... :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...