17 Ocak 2013 Perşembe

Şiirlerle Hayat #2 - Cemal Süreya Ve Uzaktan Sevme Sanatı



** Merhaba, beni okuduğunuz ve burada olduğunuz için teşekkürlerimle. Şiirin sahibi ile ilgili bilgi vermeyi gerekli gördüğüm 31.05.2018 tarihli notum, bu yazımın sonundadır. Sevgilerimle... :)


Uzaktan Seviyorum Seni


Uzaktan seviyorum seni!

Kokunu alamadan,
Boynuna sarılamadan.
Yüzüne dokunamadan.
Sadece seviyorum!

Öyle uzaktan seviyorum seni!
Elini tutmadan.
Yüreğine dokunmadan.
Gözlerinde dalıp dalıp gitmeden.
Şu üç günlük sevdalara inat,
Serserice değil adam gibi seviyorum.

Öyle uzaktan seviyorum seni,
Yanaklarına sızan iki damla yaşını silmeden.
En çılgın kahkahalarına ortak olmadan.
En sevdiğin şarkıyı beraber mırıldanmadan.

Öyle uzaktan seviyorum seni!
Kırmadan,
Dökmeden,
Parçalamadan,
Üzmeden,
Ağlatmadan uzaktan seviyorum.

Öyle uzaktan seviyorum seni;
Sana söylemek istediğim her kelimeyi,
Dilimde parçalayarak seviyorum.
Damla damla dökülürken kelimelerim,
Masum beyaz bir kağıtta seviyorum.

Cemal Süreya




Ah Cemal Süreya ah... Ne güzel sanat yapmışsın uzaktan sevme konusunda. Hayatımda uzaktan sevmeler de yerini aldı bu yaşıma kadar. Hasretler çektim, ayrılıklar yaşadım. Sonunda kavuşmalarım olmuş olsa dahi, uzaklıklara dargın kaldım bir süre... Ve çok sevdim bu şiiri.

En zorudur Uzaktan sevmek, Sevdiğine dokunamadan, hissedemeden, kokusunu alamadan, sıcaklığını hissedemeden... Ama çoğu zaman da en güzelidir. Çünkü kavuşma umudunu içinizde taşırsınız daima. Ve o umut mutluluk verir size sevdiğinize dair...

Bazı şiirler anlamlı benim için, bazı yazıların olduğu gibi. Beğenip yorumladığım ikinci şiir bu. İlk yorumladığım şiiri burada bulabilirsiniz. :)

Şiir kendini anlatıyor aslında. Uzaktan Sevmek denilen şey, bir sanat bence. Umudu ve hüzünleri beraberinde getiren... O yüzden başlığım Cemal Süreya Ve Uzaktan Sevme Sanatı. Anca bu kadar güzel anlatılırdı bir durum. Uzaklar ve uzaklıklarla çoğunlukla derdim olsa da, "Mesafeler sorun değil Gönüller bir olunca" diye düşünenlerdenim... 

Sevgilerimle... :)


31.05.2018 Tarihli, Gerekli Gördüğüm Bir Not;

Bu yazımın altına yapılan bilgilendirici yorumlar için teşekkür ederim öncelikle. O yorumlar ve kütüphanem için edindiğim Cemal Süreya'nın tüm şiirlerinin bulunduğu Sevda Sözleri kitabında bulunmadığını gördüğüm üzere, bu Uzaktan Seviyorum Seni şiiri Cemal Süreya'ya ait değilmiş. Şiirin gerçek sahibinin kim olduğunu bilmiyorum, ancak ben şiiri hala çok seviyorum. Başlığı da içeriği de değiştirmek istemedim, çünkü benim gibi bu gerçeğin sonradan da olsa öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şiirin gerçek sahibinin bilinmediği gerçeğinin bilgisi hala nette de birçok yerde de bulunduğu için; yazı olduğu gibi kalsın, bu not da burada dursun diye düşündüm... :) Yorum yapan herkese teşekkürlerimle. Lütfen, şiirin gerçek sahibinin adını bilen ve kanıtlayan da olursa seve seve eklerim. Sevgilerimle... :)

17 yorum:

  1. Üzgünüm ama yorumladığın ikinci şiirn sahibini bilmiyorsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon, Ben bu şiirin sahibinin Cemal Süreyya olduğunu iyi biliyorum da, sizin bildiğiniz sahibi kimdir bu şiirin?

      Sil
    2. Şiirin sahibi Yusuf Karakulak adlı bir şair.

      Sil
    3. Yorumunuz için teşekkür ederim, internette de çok araştırdığım üzere net bir bilgi bulamamıştım ben. Netliği var mıdır bilmiyorum, dediğiniz üzere baktım bir örnek bulamadım bu bilgiye ama yazıyı okuyanlar da buradaki yorumlardan görecektir diye düşünüyorum. Ben yazımın başına da sonuna da iliştirdim yazar bilgisinin net olmadığını zira...

      Benim de başlangıçta Cemal Süreya'nın şiiri olarak bildiğim üzere iddia etmişliğim oldu Cemal Süreya'nın şiiri diye ama öğreniyoruz. En azından ben gibi netlikle Cemal Süreya şiiri olduğu iddia edilse de olmadığı daha fazla bilinir bu sayede. Yorumunuz için tekrar teşekkürler. :)

      Sil
  2. Çok güzel bir şiir.Cemal Süreya'nın şiirleri gerçekten bir başka.
    Sizin yorumunuz da bir o kadar güzel.
    Bu şiir Cemal Süreya'nın hangi kitabında yer alıyor ve tam olarak şiirin ismi nedir?
    Bilgi verirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür Ederim, beğendiğinize sevindim. :) Bende bilmiyordum hangi kitabında olduğunu. Ancak siz sorunca baktım, Yapı Kredi Yayınları Sevda Sözleri adlı kitapta tüm şiirlerini biraraya toplamış. Şiirin adı Uzaktan Seviyorum Seni idi. Sevgilerimle... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitapta yok :( nerede yA

      Sil
    2. Kitap mı yok kitapta mı yok? :/ Bildiğim kadarıyla o kitapta var deniliyor çünkü. Ama o kitap maalesef henüz bende yok, kesin bilgi veremeyeceğim o yüzden. Umarım bulursunuz... Bulursanız lütfen beni de haberdar edin. Sevgilerimle... :)

      Sil
  4. Sevgili Didem Köse,
    Bu şiirleri telif hakları yüzünden bulmak çok zor oluyor. Ne kadar güzel ki bir blogger'ın bunu paylaşması çok hoş olmuş. İzlemeye alındın, söylemek haddime değil tabi de... Niçin isminin harflerini büyüklü-küçüklü yaptın, anlayamadım. Blogun çok hoş. Bu arada kendi bloguma da beklerim ve takibe alırsan sevinirim:
    http://lanetolasifederaller.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür Ederim beğenmenize memnun oldum. Şiirleri ve edebiyatı hayatımda yer edindiren biriyim. Arşivimden aklıma geldikçe eklemeye çalışıyorum. Bloğunuza baktım bende siz söyleyince, hoş bir bloğunuz var. Takipte kalacağım bende.

      İsmimin harflerinin büyüklük ve küçüklüğüne gelirsek, Bir gün bunu kim soracak diye çok merak ediyordum, ama ne zamandır uğraşsam da düzeltemedim. İlk bu mail adresini aldığımda yapmıştım, sonradan değiştirmeye çalıştım ancak nedense olmadı. Eskiden gözüme güzel görünüyordu. Ama beni de rahatsız ediyor epeydir. Ara sıra deniyorum mutlak bir gün düzeltmeyi başaracağım. :)

      Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Sevda sözleri kitabında Yok, hangi kitapta buluruz acaba bu şiiri???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ne yazık ki öyle. Ben de kitabı edindikten sonra öğrendim ve yıllar yılı bildiğim üzere şiirin sahibini Cemal Süreya sanıyordum. Sanırım değilmiş, bir Can Yücel şiiri denilip de öyle olmadığı gerçeği ile daha karşı karşıyız galiba. Bir not ekleyeceğim yazıma.. :/ :)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Sevda Sözleri adlı kitabı edindikten sonra bu durumu ben de farkettim. Ancak yıllar yılı, şiir dinletilerimizde bile Cemal Süreya şiiri olarak öğretildi bizlere ve hal böyle olunca ben de zamanında Cemal Süreya olarak yazmıştım yazımı. Sizin yorumunuzdan sonra, tekrar baktım şiirin kimin olduğuyla ilgili bir bilgi de ne yazık ki yok. Can Yücel şiirleri diye söylenen, sahibi belirsiz şiirlerden biri bu şiir de sanırım. :/ Bloğuma bilgi olarak ekleyeceğim bu yazıma bu ayrıntıyı, yaptığım hata sebebiyle kusuruma bakmayın lütfen. Doğru bildiğim ve de aksini bulamadığım üzere zamanında yazmış olduğum bir başlık ve içerikti. :) Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  7. arkadaşlar böyle uzaktan sevmiyor cemal süraya! bir de destan yazmışsın. ah cemal süraya ah demişsin. ahh cemal abi diyorum ben de

    YanıtlaSil
  8. ah cemal süreya ah! böyle bir şiiri uydurmuşlar senin şiirin diye...Almamış şiir kitabını okumamış seni senin hakkında ahkam kesmiş...ah cemal abi ah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2013 senesinde yazdığım bir yazım bu, görebileceğiniz üzere. Aksini iddia etmiyorum, bir zamana dek bilmiyordum. Lisede iken bu şiiri Cemal Süreya'nın biliyorduk; kaldı ki o dönem öğretmenlerimiz bile böyle biliyordu. İnternet evlerimize kadar girdiğinde de, araştırdığım üzere yine Cemal Süreya'nın biliniyordu. Ama doğruyu öğrendiğim zaman, yazımın not kısmında da düzelttim sonrasında..

      Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp derler. Şiir kitaplarını okumaya geç başladım, inkar etmiyorum. Ama ben öğrenmeye hevesli olduğumu düşünüyorum. Yanlışı düzeltmek de öğrenmenin gerekliliğidir. Rica ediyorum lütfen, anlamadan bilmeden ahkam kesmeyin. Sevmek, uzaktan da mümkündür derken ciddi idim. Birine yakınlaşmadan onu inceler ve yanlışlarınızı düzelterek esas olarak onu tanımaya çalışırsınız.. Ben de bunu başardığımı düşünüyorum.

      Atlayarak okuduğunuzu düşünmek istemiyorum ama notları görmemiş olamazsınız sanırım. Ama rica ediyorum lütfen, yorumlarınızda yazı üslubunuza saygıyı es geçmeyin. Hiç hoş karşılayamıyorum böylesini...

      Bir de tekrar belirtmem gerekiyor bu yüzden sanırım; bu yazıyı olduğu gibi silmememin sebebi, aksini iddia edenler de öğrensin diyedir. Yanlıştan dönmenin yolu; yanlışını kabullenmek, yeni öğrendiğini pekiştirmek ve bu böyleymiş diye de bildirmektir. İyi günler...

      Sil

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...